SPIEL! 2019

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #28834
  Sietse Banga
  Moderator
  @sietsebanga

  Afgelopen donderdag 24-10-2019 was het weer zover. SPIEL is weer van start gegaan in Essen. De grootste bordspellenbeurs ter wereld. Sinds 2013 ben ik nu elk jaar hier naartoe gegaan op zoek naar nieuwe titels. Dit jaar ben ik op vrijdag vertrokken richting Essen met Sjoerd (@bonniebarko), Gert en Peter.

  Elk jaar worden op de beurs rond de 1200 nieuwe spellen getoond die nog niet op de markt beschikbaar zijn. Dit is teveel om in één dag te bekijken. Daarom hebben we ons voorbereid met de tool: https://tabletoptogether.com/tool/. Hier maken we een selectie van de spellen die we willen zien. Samen met de plattegronden van de zes hallen kunnen we dan een overzicht maken welke route we moeten nemen.
  20191027-143833

  Bij aankomst was het direct duidelijk dat het drukker zou worden dan vorig jaar. Naast de aanwezig zes hallen is er nu een nieuwe toegang aan de oostzijde die in Hal 7 uitkomt. Vanwege de drukte hebben we besloten om direct de stands op te zoeken waar we in ieder geval een spel willen ophalen.
  Essen-1

  Op de beursvloer is er mogelijkheid om de spellen die zijn aangekondigd uit te proberen. Hier wordt dan ook volop gebruik van gemaakt.
  Essen-2

  Het belangrijkste voor de meesten is toch het aankopen doen. Er lopen veel mensen rond met rolkarren, reistassen, kinderwagens vol met bordspellen.
  Het resultaat is terug te zien op de parkeerplaats.

  Zelf heb ik de volgende aankopen gedaan: Dune, Judge Dredd en de promo kaarten van Nemesis.

  Natuurlijk kijken we ook uit naar de nieuwe aankondigingen voor volgend jaar.
  Essen-3

  • This topic was modified 3 years, 1 month ago by Sietse Banga.
  • This topic was modified 3 years, 1 month ago by Sietse Banga.
  • This topic was modified 3 years, 1 month ago by banganimator.
  • This topic was modified 3 years, 1 month ago by banganimator.
  #28843
  banganimator
  Keymaster
  @admin

  Zoals @sietsebanga al aangaf was ik ook weer van de partij. Spiel! is ontzettend leuk en groeit ieder jaar weer. Zo waren er vorig jaar 190.000 bezoekers verdeeld over de 4 dagen. Er zijn altijd bijzondere aankopen te doen waar je dan ook snel bij moet wezen.
  Onderweg naar Essen
  Zo was ik dit jaar op jacht naar de Collector’s Edition van Trickerion. Een zware en dikke doos met Trickerion, alle uitbreidingen en alles wat er extra nog bij kwam via de Kickstarter. Het ging om de laatste beschikbare kopieën. Vrijdagochtend meteen naar de stand van Mindclash gegaan en zagen dat er nog maar 25 kopieën over waren.
  Gelijk aangeschaft en ze waren zo vriendelijk om hem even te bewaren bij hun stand. Toen wij hem later die dag ophaalden hebben 2 designers het spel nog gesigneerd.
  De gesigneerde Collector's Edition van Trickerion
  Mijn dag was qua aankopen al geslaagd en verder heb ik ook niets meer gekocht. Het was toen aan de overige bordmannen om onze verzameling met mooi spul aan te vullen. En zo zijn wij met zo’n 10 nieuwe games thuis gekomen.

  Zelf liep ik nog de RPG Tales from the Loop tegen het lijf, die nog totaal onbekend was voor mij. Zelf heb ik nog nooit een klassieke RPG gespeeld, maar dit boek en thema waren zo mooi dat ik echt stond te twijfelen om hem aan te schaffen. Heb ik dus niet gedaan en daar heb ik wel spijt van. Op de beurs was hij €30,00 en online is hij niet onder de €50,00 te vinden. Het is ook gewoon de vraag of ik hem ooit kan gaan spelen, maar alleen al om het mooie boek zou ik hem wel in de boekenkast willen hebben staan.
  Tales from the loop
  Mocht iemand van jullie het leuk lijken om eens een RPG te proberen dan lijkt mij Tales from the Loop een goede om eens uit te proberen. Het speelt zich af in de jaren ’80 met een thema wat erg lijkt op Stranger Things. En het blijkt dat Stranger Things juist inspiratie heeft gezocht bij Tales from the Loop.

  Verder zijn er leuke (cosplay) kostuums te bewonderen, prachtige miniaturen (poppetjes en gebouwen), is er zelfs unieke drank te koop, comics en laten grafici hun kunsten zien. Die variatie maakt de beurs zo leuk, omdat je aan het eind van de dag best wel verzadigd bent door al die bordspellen.

  Volgend jaar zijn we vast weer van de partij.

  • This reply was modified 3 years, 1 month ago by banganimator.
  • This reply was modified 3 years, 1 month ago by banganimator.
  • This reply was modified 3 years, 1 month ago by banganimator.
  • This reply was modified 3 years, 1 month ago by banganimator.
  • This reply was modified 3 years, 1 month ago by banganimator.
  • This reply was modified 3 years, 1 month ago by banganimator.
  #28860
  Sissy van Weert
  Participant
  @sissyvanweert

  Ik heb geen ervaring met dit soort spellen, dus eigenlijk ook geen idee of ik het leuk zou vinden. Is eerst dus een kwestie van een keertje uitproberen.

  #28872
  Erika Buist
  Participant
  @erikabuist

  Heren Banga, wat ontzettend leuk om jullie verslag te lezen. Wat een gebeuren zo’n beurs….. Maar goed dat jullie zo’n grote kofferbak hebben. Efficiënt ingepakt trouwens 🙂

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.