logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us

Dead of Winter

Creative Home Forums Dead of Winter

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #28829
  sietsebanga
  @sietsebanga

   De coöperatieve bordspellen hebben een grote populariteit gekregen de afgelopen jaren. De bekendste op dit moment is Pandemie, waarbij je gezamelijk een wereldwijde uitbraak van ziektes moet bestrijden. Je wint of verlies het spel gezamenlijk.
   Een variant hierop is de semi-coöperatieve bordspel. Hierbij ben je wel aan het samenwerken om een algemene doelstelling te behalen. Tot op een zekere hoogte, want je kan ervoor kiezen om voor de eigen overwinning te gaan. Het beste spel in dit genre op dit moment is Dead of Winter.

   Dead of Winter is een spel voor 2 tot 5 spelers. In dit spel moet je als groep de winter te zien doorstaan terwijl je wordt belaagd door hordes zombies en het koude weer. Je start het spel met een algemene groepsopdracht. Zodra je deze opdracht hebt behaald dan heb je als groep het spel gewonnen.

   Hiernaast krijgt iedereen ook een geheime doelstelling, waarmee deze individueel het spel kan winnen. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk voedsel, medicijnen of bondgenoten te verzamelen. Let op: er kan ook een verrader tussen zitten die als doel kan hebben om iedereen dood te laten gaan.

   Je start met de gehele groep in een kolonie met zes verschillende gebouwen in de buurt. Gedurende het spel moet je ervoor zorgen dat alle overlevenden voldoende voedsel hebben en dat de kolonie niet wordt overspoeld door zombies. In de verschillende gebouwen kun je voorraden vinden die je nodig hebt om aan je algemene doelstelling te voldoen of om een crisis op te lossen.

   Elke speelronde krijgt de groep te maken met een crisis die ze moeten oplossen. Dit kan door een X hoeveelheid brandstof/voedsel of medicijnen te verzamelen voordat elke speler zijn ronde heeft gespeeld. Indien een crisis niet wordt bezworen dan heeft dit negatieve gevolgen voor de kolonie. Zoals het dalen van het moraal, overlevenden sterven vanwege honger/ziekte of dat er aanval komt door een horde zombies.
   Elke speler start het spel met twee karakters. Met deze karakters voert elke speler acties uit om de crisis te bezweren. Dit kan door het zoeken naar voorraden in de omliggende gebouwen, bouwen van barricades, zombies doden of afval opruimen. Het meeste risico ligt bij het zoeken naar voorraden. Je karakter loopt kans op bevriezing, aanvallen van zombies of bandieten.

   Elk spel met Dead of Winter is weer anders door de toegevoegde Crossroads kaarten. Dit zijn gebeurtenissen in het spel waarbij je als groep moet stemmen wat je gaat doen. Degene die rechts van de actieve speler zit trekt een dergelijke kaart en moet deze geheim houden. Mocht de actieve speler een actie uitvoeren die vermeld staat op de Crossroads kaart dan wordt deze direct afgehandeld. Dit kan een beslissing zijn om meer overlevenden op te nemen in de kolonie, wat meer voedsel gaat kosten. Of een extra karakter krijgen zodat je meer acties kan uitvoeren.

   Uiteindelijk zul je als groep alle crisis situaties moeten bezweren en de algemene opdracht zien te behalen voordat het te laat is. Altijd rekening houdende of er niet iemand in de groep zit die sabotage acties uitvoert. Door bijvoorbeeld minder voorraden af te staan om een crisis te bezweren. Als ultieme actie kan iemand besluiten om een stemming te houden om de “verrader” te verbannen. Indien iemand wordt verbannen, dan krijgt deze een eigen opdrachtkaart. Let op: is iemand niet een verrader dan heeft dit nadelige gevolgen voor de kolonie.

  1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
  Spring naar toolbar